Son Dakika Haberler

Uçak gemisine İHA konuşlandırılır mı?

Uçak gemisine İHA konuşlandırılır mı?
Okunma : Yorum Yap

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 yılda 5 proje diyerek duyurduğu ve savunma sanayine uçak gemisi yapmalıyız diye seslenen Erdoğan, Test ve eğitim gemimiz Ufuk’u hizmete alacağız. Anadolu denizlerde göreve çıkacak. Savunma sanayisi burada, diyorum ki gelin uçak gemisi inşa edelim. Toplam 6 denizaltımızı devreye alacağız. İHA, SİHA ve TİHA yanında insansız ve otonom deniz araçlarının da dahil olduğu hava, kara ve deniz unsurlarımızın müşterek görev icra etmesidir.

1900’lü yıllarda Wright kardeşlerin insanlı uçuşu keşfetmelerinden kısa bir süre sonra uçaklar gittikçe önem kazanmışlardır. Her yeni savaş aleti gibi başlangıçta hor görülen bu aletler, kullanışlılıkları kanıtlandıktan sonra sürekli daha fazla önem kazanmışlardır.

Uçaklar için yüzen pist olan bu gemiler, geçen yüzyılın büyük bölümünde denizcilikte ciddi bir üstünlüğe işaret ederlerdi. Esasında, diğer gemilerin korunması için hava savunması sağlamanın bir yolu olduğu düşünülürken, İkinci Dünya Savaşı’nda taşıyıcılar ve onların güvertesindeki uçakların birbirleriyle savaştığı ana savaş taktiklerinin bir aracı olduğu da fark edildi. Ancak, Sovyetler Birliği’nin bir deniz gücü olmaması nedeniyle, uçak gemilerine biçilen bu rolden 1945’ten sonra büyük ölçüde vaz geçilmiştir. Çünkü, soğuk savaşın kalbi Orta Avrupa düzlüklerinde ve üçüncü dünya hinterlandlarında atarken, Amerika, denizlerde kendisi ile boy ölçüşebilecek yarışmacılar olmamasına rağmen; savaş gemilerini daha güçlü hale getirerek, nerede ihtiyaç duyarsa orada hava üstünlüğü kurmak için kullanılmıştır.

UÇAK GEMİSİNE İHA KONUŞLANDIRILIR MI?

1900’lü yıllarda Wright kardeşlerin insanlı uçuşu keşfetmelerinden kısa bir süre sonra uçaklar gittikçe önem kazanmışlardır. Her yeni savaş aleti gibi başlangıçta hor görülen bu aletler, kullanışlılıkları kanıtlandıktan sonra sürekli daha fazla önem kazanmışlardır.

Bu durumda Türkiye’de üretilecek uçak gemisi İHA, SİHA gibi milli savunma araçları ile destekleneceği kaçınılmaz bir durumdur. Doğu Akdeniz’de suların ısınması bu ihtiyacın her geçen gün daha da ihtiyaç duyulan bir mesele haline dönüştüğü ve ivedilikle yapılması gereken bir husus olarak karşımıza çıkıyor. 2025 senesinde Türkiye’nin ilk milli savaş uçağı özelliklerine göre de şekillenmesi beklenen uçak gemisi Türkiye’nin hayata geçirmesi gereken öncelikli projelerin başında geliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkan kısımlar şunlar:

“Türkiye savunma sanayinde kararlı bir şekilde yoluna devam ediyor. Son dönemde sınırlarımız içinde ve dışında elde ettiğimiz pek çok başarıda savunma sanayinin katkısı bulunuyor. Savunma alanında güçlü ve bağımsız olamayan devletlerin geleceğine güvenle bakabilmeleri mümkün değildir. Teknolojik bağımsızlık çok daha kritik hale gelmiştir. Kamu ve özel sektörü olarak hep beraber çalışıyoruz. Elde ettiğimiz her başarıyı, bir sonraki adımın öncüsü olarak görüyoruz. Kamu ve özel sektörü kuruluşlarımızın yürüttükleri her proje geleceğimize güvenle bakmamızı sağlıyor.

“5 BÜYÜK PROJEYİ 5 YIL İÇİNDE HAYATA GEÇİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Botlarımızın çoğunu hemen sahaya gönderdik. Tasarımlarıyla, tüm denizdeki kabiliyetleriyle bizim iftihar vesilesi olacak olan bu ürünlerimiz, yurt dışından da ciddi talepleri alacaktır. Bazıları Gölcük’te, bazıları Ege ve Akdeniz’de hizmettedir. Şimdi çok daha büyük projeler üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 5 büyük projeyi 5 yıl içinde hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Test ve eğitim gemimiz Ufuk’u hizmete alacağız. Anadolu denizlerde göreve çıkacak. Savunma sanayisi burada, diyorum ki gelin uçak gemisi inşa edelim. Toplam 6 denizaltımızı devreye alacağız. İHA, SİHA ve TİHA yanında insansız ve otonom deniz araçlarının da dahil olduğu hava, kara ve deniz unsurlarımızın müşterek görev icra etmesidir.

“BEKLENTİMİZ YERLİ TASARIM, İNŞA KONUSUNDA ÇOK DAHA İLERİYE GİTMEK”

Savunma sanayinde takip edilen, üreten, yeniye öncülük eden bir üst aşamaya geçmemiz gerekiyor. Tüm bu projelerde yer alan Deniz Kuvvetlerimizi, özel sektörümüzü, üniversitelerimizi, kobilerimizi tebrik ediyorum. Beklentimiz yerli tasarım, inşa ve yerli katkı konusunda sanayimizi çok daha ileriye taşıyacak bir strateji oluşturmalarıdır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)