Son Dakika Haberler

Son dakika: Yerli otomobilin adı belli oldu!

Son dakika: Yerli otomobilin adı belli oldu!
Okunma : Yorum Yap

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla çalışmaları başlayan yerli otomobilin adı belli oldu. Türkiye’nin Otomobili Girişimi Grubu (TOGG) CEO’su Gürcan Karakaş, marka beğeni endeksi çalışmaları kapsamında yerli otomobilin marka isminin TOGG olacağını söyledi.

YERLİ OTOMOBİLİN ADI: TOGG

Webtekno’da yer alan habere göre internet üzerinden gazetecilerle bir araya gelen TOGG CEO’su Karakaş, TOGG markasının Japonya, Rusya, Azerbaycan, Çin, Güney Kore, ABD, Kanada ve Avrupa Birliği’nde tescil edildiğini ifade etti.

2022’nin son çeyreğinde banttan inmesi planlanan yerli otomobil, ilk etapta SUV ve sedan olarak karşımıza çıkacak. İlerleyen süreçte yeni modellere sahip olacak yerli otomobili, yollarda hatchback, B-SUV ve MPV olarak da göreceğiz. Ancak son üç model için ön görülen tarih, 2030 yılı sonrası.

Yerli Otomobil Ne Kadar Olacak?

TOGG’un açıklamalarına göre yerli otomobil, makul düzeyde bir fiyatla satışa sunulacak. Ancak şu an için net bir fiyat paylaşılmadı. Tahminlere göre diğer markalara ait C sınıfı elektrikli araçların fiyatlarına paralel olacak. Ek olarak yedek parça gibi satış sonrası hizmetlerde de rekabetçi olacağı düşünülüyor.

Yerli Otomobilin Öne Çıkan Özellikleri

TOGG’dan açıklanan bilgilere göre kendine has çizgilere sahip olan araç, dünyanın önde gelen otomobil güvenlik testi kuruluşlarından EuroNCAP’in standartlarını tam olarak karşılayabilecek. Yetkililer, yerli otomobilin 2022 yılında EuroNCAP testlerinden 5 yıldız ile ayrılmasını bekliyor. Bunun dışında otomobilin öne çıkan bazı yönleri şöyle:

-Yerli otomobil internete sürekli olarak bağlı olacak
-İleri seviye otonom sürüşe imkan tanıyacak
-30 dakikadan az sürede %80’e kadar şarj olabilecek
-Sıfır emisyon sayesinde gelecek kuşaklar için temiz bir dünya bırakacak
-İleri teknolojik özellikleri ile küresel pazara hitap edecek

tgg s Habernet

Yerli Otomobilin Teknik Özellikleri

Yerli otomobilin özellikleri, Türkiye’nin şartlarına uygun olarak yüksek menzil ve hızlı doldurulabilen batarya ile öne çıkıyor. Türkiye’nin otomobilinin şu an için 2 farklı motor seçeneği bulunuyor.

Birinci seçenekte 200 beygir güç üretebilen motor bulunuyor ve araç 0’dan 100 km/s hıza 7,6 saniyede ulaşıyor. İkinci seçenekte ise 2 motor bulunuyor ve 400 beygir güç üretebilen motorla araç 0’dan 100 km/s hıza 4,8 saniyede ulaşıyor. Kısacası her iki model de Türkiye’de şu anda yollarda olan fosil yakıtlı muadillerinden çok daha hızlı olacak. Yerli otomobilde araçların ulaşabileceği maksimum hız, güvenlik nedeniyle 180 km/s’ye sabitlenecek.

Yerli otomobilin bataryasında da motor gücünde olduğu gibi iki farklı seçenek yer alıyor. İlk seçenekte araç tek şarj ile 300 kilometre gidebilecek. İkinci seçenekte ise yerli otomobilin menzili 500 kilometreye kadar çıkacak. Aynı zamanda aracın içerisinde yer alan rejeneratif frenleme teknolojisi sayesinde sürücüler fren yaptıkça enerji geri kazanımıyla batarya şarj olabilecek.

Yerli otomobilin bataryasının %80 şarja ulaşması için 30 dakikadan az bir süre yeterli olacak. Yani yerli otomobil, ZES’in İstanbul, Ankara, Adana, Trabzon, gibi birçok ilde bulunan elektrikli araç şarj istasyonlarında kolaylıkla şarj edilebilecek. ZES’in 2020 yılışarj istasyonları listesinde 100’den fazla nokta yer alıyor. Ayrıca aracın çıkış tarihine kadar bu sayı artacak ve kullanıcılar diledikleri noktada araçlarını şarj edebilecek.

Yerli otomobilin bir diğer önemli özelliği ise internet bağlantısı. Akıllı telefonlardan alışık olduğumuz 4.5G teknolojisinin yanı sıra 5G teknolojisiyle de internete bağlanabilecek olan araç, uzaktan müdahale edilmesine ya da sürücülere haber verilmesine olanak tanıyacak.

Böylece acil durumlar hakkında sürücüler bilgi edinebilecek ya da afet gibi durumlarda yapılacak yazılım güncellemeleri ile hız sınırlarını kaldırmak gibi önemli değişiklikler yapılabilecek. 2018 yılında Tesla, Michael Kasırgası etki alanında yaşayan araç sahiplerinin menzilini bir güncelleme ile arttırmıştı.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)