Regaip Kandilinde okunacak dualar, sureler ve yapılacak ibadetler neler? Bu anlamlı ve maneviyatı yüksek gün nasıl değerlendirilmeli? Regaib Kandilinde hangi ibadetler yapılır? İşte ayrıntılar…
Oruç Tutmak
Kaza namazı ve nafile namazı kılmak
Kur’an-ı Kerim okumak
Tövbe etmek
Dua etmek
Salavat Getirmek
Sadaka vermek
Hamd etmek
Şükür etmek
Furkan Suresi 8. Ayetinde ‘Ölümsüz ve daima diri olan Allah’a güvenip dayan. Onu hamd ile teşbih et’ Ayet-i Kerime’de de buyurduğu gibi Allah’ın bolca zikredilmesi çok sevaptır. Gece gündüz Allah’a anarak geçirmek hem nefsin terbiye edilmesi hem de daha çok Allah’a yönelmek açısından kıymetli bir ibadettir. Kelime-i Tevhid ‘la ilahe illallah’, Elhamdülillah, Sübhanallah, zikirleri Regaip gecesi bol bol okunmalıdır. Ne kadar çok okunursa o kadar çok sevap kazanılır.
Peygamberimizin (S.A.V) Regaip kandili duası şöyle;
“Allah’ım, recep ve şaban aylarını bizim için mübarek kıl ve bizi ramazan ayına kavuştur”
“Regaip” kelimesinin, “arzu, istek, emel, tutku” anlamlarına geldiğini hatırlatan Görmez, Peygamberimizin ettiği bu duayı İslam alemi için şu şekilde yapmayı tavsiye etti;
-“Allah’ım, aziz milletimiz ve bütün Müslüman kardeşlerimiz için recep ve şaban ayını mübarek kıl ve ramazan ayına hayırla kavuşmayı bizlere nasip eyle.”
2 Şubat ÇARŞAMBA : ÜÇ AYLARIN BAŞLANGICI
3 Şubat PERŞEMBE : REGAİB KANDİLİ
27 Şubat PAZAR: MİRAC KANDİLİ
17 Mart PERŞEMBE: BERAT KANDİLİ
2 Nisan CUMARTESİ: RAMAZAN BAŞLANGICI
27 Nisan ÇARŞAMBA: KADİR GECESİ
1 Mayıs PAZAR: AREFE
2 Mayıs PAZARTESİ: RAMAZAN BAYRAMI (1.Gün)
3 Mayıs SALI: RAMAZAN BAYRAMI (2.Gün)
4 Mayıs ÇARŞAMBA: RAMAZAN BAYRAMI (3.Gün)
8 Temmuz CUMA: AREFE
9 Temmuz CUMARTESİ: KURBAN BAYRAMI (1.Gün)
10 Temmuz PAZAR: KURBAN BAYRAMI (2.Gün)
11 Temmuz PAZARTESİ: KURBAN BAYRAMI (3.Gün)
12 Temmuz SALI: KURBAN BAYRAMI (4.Gün)
30 Temmuz CUMARTESİ: HİCRİ YILBAŞI
8 Ağustos PAZARTESİ AŞURE GÜNÜ
7 Ekim CUMA: MEVLİD KANDİLİ
Fatiha ’dan sonra üç defa Âyetel-Kürsî veya Kadir Suresi okunur. 4’er rekat halinde hacet namazını niyet ederek şu şekilde kılıyorsunuz: Hacet namazı
1. rekatta: Subhaneke + Fatiha + 3 Âyetel Kürsî
2. Rekâtta: Fatiha + Ihlâs + Felâk + Nas. 2. Rekâtin sonunda: Ettehiyyâtü +salli +barik
3. Rekâtta: Subhaneke + Fatiha + Ihlâs + Felâk + Nas.
4. Rekâtta: Fatiha + Ihlâs + Felâk + Nas. Rekâtin sonunda: Ettehiyyâtü + Allahümme salli + Allahümme bârik +Rabbenâ duaları okunur.
Regaib kandilinde, oruç tutulan günden bir sonraki gün de yine aynı ibadeti yerine getirmek gerekir. İki gün aralıksız oruç tutulur. Bu günde tutulan oruç, farz değil, nafile bir ibadettir.
Namaz bittikten sonra 7 kere veya (vakti varsa ve ibâdetini uzatmak istiyorsa, ibâdetten zevk ve neşe alıyor, huzur duyuyorsa) 70 kerre; Salevât-i Ümmiyye okur.
“Allâhümme salli alâ seyyidina Muhammedin Nebiyyil-Ümmîyyi ve alâ Âlihî ve sahbihi ve sellim.
Salevât-i Şerife bittikten sonra secdeye kapan 70 kerre şu teşbih:
“Subbûhun-kuddûsun, Rabbünâ ve Rabbüna ve Rabbülmelaiketi Ver-Ruh.” okunur.
Ve secdeden “Allâhü Ekber” diyerek doğrulup oturur. İki secde arasında otururken şu istiğfar
“Rabbiğfır verhâm, ve tecâvez amma tâ’lemu, ,inneke entel”e”azzül-ekrem” 70 kere okunur.
Bu duâ bitince tekrar tekbir ile ikinci secdeye kapanır.
2.nci secdede yine 70 kere:
“Subbûhun, kuddûsun, Rabbüna ve Rabbülmelâiketi ver-Rûh.” okunur.
Böylece on iki rek’at namazı ve Salevât-i Şerifeyi, Teşbihi ve istiğfarı bitirmiş, tüm Allâh’a karşı olan kulluk vazifesini tamamlamış olur.
Yani, hem 12 rek’at Hacet Namazını kılmış olur. Hem de namazdan sonra okunan Salevât-i Şerife-yi ve secdeye vararak iki sefer teşbihi ve istiğfar duasını okumuş olur. Bu okuduklan da bir nevi Hâcet Duâsı yerine geçmiş olur.
Şimdi artık ellerini kaldırıp Cenâb-ı Hakk’ın dergâhına el açıp duâ ve dileklerinin kabul olması iÇin artık Hacet Duâlannı okumuştur. Şimdi dilekerine geçecektir.
Ne gibi istekleri, dilekleri muradı varsa, onları vermesi için Allâh’a yalvaracak, ne gibi dertleri, kederleri, sıkıntı ve üzüntüleri varsa onların gitmesi yok olup silinmesi için Cenâb-ı Hakk’a dua edecektir.
Bir müslüman kul, aklına ne gelebilirse (havı ve iyi olmak şartıyla) onlan Allah’tan isteyebilir Peygamberlerin duâlarında bu örnekleri bulabiliriz. Her peygamber kendisine göre duâ ve istekte bulunmuştur. Onun için bu mübarek gecede Allâh’tan bol bol istek ve dilekte bulunabiliriz.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)