Son Dakika Haberler

Neden farklı deprem büyüklükleri açıklanıyor?

Neden farklı deprem büyüklükleri açıklanıyor?
Okunma : Yorum Yap

Merkez üssü Ege Denizi’nin Seferihisar açıklarında meydana gelen deprem sonrası haber kanallarında veya kurumların resmi internet sitelerinde depremin büyüklüğüne dair farklı açıklamalar mevcut. Peki Neden farklı deprem büyüklükleri açıklanıyor? 

Merkez üssü Ege Denizi’nin Seferihisar açıklarında meydana gelen depremi Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) 6.6, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü 6.8, ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS) 7.0 ve Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (ESMC) 7.0 olarak duyurdu.

wq s Habernet

NEDEN FARKLI DEPREM BÜYÜKLÜKLERİ AÇIKLANIYOR

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan bu farklılıkların çok büyük bir önem teşkil etmediğini, daha sonra yapılacak revizyonlarla bu rakamların birbirine yaklaşacağını söyledi.

Her bir kurumun farklı noktalarda ölçüm yapan istasyonları olduğunu aktaran Alan, “İstasyonların depremin merkezine olan uzaklıkları, kayıt nitelikleri, kalitesi ve benzeri konular yapılan hesaplamayı etkiliyor. Yapılan ölçümün doğruluğu veri kalitesiyle doğrudan ilintili” diye konuştu. Neden farklı deprem büyüklükleri açıklanıyor?

İlk kayıtın çözümlemelerinin ardından düzeltme faktörlerinin yayınlandığına dikkat çeken alan “Açıklanan veriler ilk ölçümler. Tüm kurumlar birbirinden veri alıyor. Bir, iki gün içerisinde kurumlar düzeltme yapacaktır. Verilerde ki değişikliğin esas sebebi bu ve bu yaklaşımlar tüm dünya için geçerli” dedi.

“En azından birkaç noktadan veri alabilen istasyon olacak ki veriler doğru değerlendirilebilsin” diyen Alan, ölçümlerinin bilgisayar programlarıyla yapıldığını aktardı ve “Her bir programın kendine göre bir yaklaşım metodu var. Benzer şeyleri kullansalar da ufak tefek farklılıklar söz konusu olabilir” diye konuştu.

qwq s Habernet

Alan bu tür farklılıkların normal olduğunu da ekledi.

AFAD ve Kandilli Rasathanesi’nin Türkiye’de deprem ölçümü yapan iki önemli kurum olduğunu da söyleyen Alan “AFAD, depremlerde doğrundan sorumlu kurum. Onun açıkladığı verilere güvenmek durumundayız Kandilli Rasathanesi ise Boğaziçi Üniversitesine bağlı çok köklü bir kuruluş. Güven açısından ikisi arasında bir fark yok. Sadece AFAD’ın ağların yaygınlığı daha geniş” diye konuştu.

DEPREM BÜYÜKLÜĞÜNÜN ÖLÇÜMÜNDE KULLANILAN YÖNTEMLER

BBC’nin aktardığına göre fay hatlarındaki enerji birikiminin açığa çıkması sonucu yerkabuğunda yaşanan kırılmayla oluşan depremlerin büyüklüğünün ölçülmesinde kullanılan beş farklı yöntem kullanılıyor.

Yer kabuğundaki kırılmalar sismometre adı verilen aletlerle ölçülüyor. Sismometreden alınan veriler formüller kullanılarak hesaplanıyor ve depremin büyüklüğü bulunuyor.

Yerel Büyüklük (ML): Richter ölçeği olarak bilinen yöntem. Ses dalgaları ölçülerek, depremin büyüküğü tespit ediliyor ancak şiddetli depremlerin ölçülmesi yapılamıyor.

Moment Büyüklüğü (Mw): Kandilli Rasathanesi’ne göre, bu, diğerlerine göre en güvenilir ölçüm yöntemi. Kandilli, “Bilim dünyasında, eğer bir deprem için moment büyüklüğü hesaplanabilmişse, diğer büyüklük türlerine gerek kalmadığı düşünülür” diyor. Bu, hesaplaması en karmaşık yöntem ve 4’ün üzerindeki depremler için kullanılıyor.

Süreye Bağlı Büyüklük (Md): Sarsıntının sismometre üzerinde yarattığı titreşimle ölçülür. 5’ten küçük depremler için kullanılıyor.

Yüzey Dalgası Büyüklüğü (Ms): Yerel Büyüklük ve Süreye Bağlı Büyüklük yöntemlerinin yetersiz kaldığı, 6’nın üzerindeki depremlerde kullanılıyor. Yüzeyden yayılan dalgalar ölçülerek, büyüklük tespit ediliyor. Ölçüm yapılan mesafe arttıkça bu yöntemin güvenirliği de artıyor.

Cisim Dalgası Büyüklüğü (Mb): Yüzey dalgaları yerine, derinliklere inen dalgaların ölçüldüğü yöntem.

Deprem çantası nasıl hazırlanır, öğrenmek için tıklayınız

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)