Enine kesilmiş kemik kesitleri incenirse, kavitesiz yoğun sahalar kompakt (sert) kemiği, çok sayıda birbirleri ile ilişkili kavitelerden oluşan alanlar ise süngerimsi kemiği oluşturur. Uzun kemiklerin şişkince olan uç kısımlarına epifiz denir. Epifizler ince bir kompakt kemik tabakasıyla kaplanmış süngerimsi kemikten oluşmuştur. Peki Kemik tipleri nelerdir?
Diafiz adı verilen silindirik kısımın hemen hemen tümü kompakt kemikten yapılıdır ve kemik iliği boşluğuna bakan yüzeylerinde çok az süngerimsi kemik vardır.
Süngerimsi kemikle uzun kemiklerin diafizlerindeki kemik boşlukları iki tür kemik iliği ile doldurulmuştur. Bunlardan biri, kan hücrelerinin oluşturduğu kırmızı kemik iliği, diğeri ise çoğunluğu yağ hücrelerinden oluşan sarı kemik iliğidir.
İlk ortaya çıkan kemik dokusu primer kemiktir. Geçicidir ve yetişkinlerde, kafadaki yassı kemik eklemleri, diş alveolleri ve tendonların kemiğe girdiği yerler gibi birkaç yer dışında yerini sekonder kemiğe bırakır.
Primer kemik embriyolojik gelişim sürecinde ve kırık ve diğer onarım olaylarında ilk ortaya çıkan kemik türüdür. Primer kemik dokusu, rastgele dizilmiş kollajen liflerin yanı sıra daha az mineral içerir ve sekonder kemik dokusundan daha fazla osteosit içerir.
Sekonder kemik dokusu çeşitlidir ve genellikle yetişkinlerde bulunur. Özellik olarak kollajen lifler birbirine paralel veya bir vasküler kanal etrafından dairesel olarak yerleşmiş lameller halinde düzenlenmiştir.
Kan damarlarını, sinirleri ve gevşek bağ dokusunu içeren bir kanal etrafını saran, dairesel lamellerin meydana getirdiği bütünlüğe havers sistemi veya osteon denir. Osteositleri içeren lakunalar lameller arasında ve nadiren de içinde bulunur. Her havers sisteminin etrafı, birkaç kollajen lif ve mineralize amorf matriksten oluşan yapıştırıcımadde ile çevrelenir
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)