Son Dakika Haberler

Kemik onarımı nasıl olur? Kemik nasıl kaynar?

Kemik onarımı nasıl olur? Kemik nasıl kaynar?
Okunma : Yorum Yap

Metabolitler difüzyonla kalsifiye kemik matriksinden geçemezler; dolayısı ile osteositler ile kan kapilerleri arasındaki madde alışverişi, matriksi ince ve silindirik olarak delip geçen kanalcıklar (kanaliküli) içindeki hücresel ilişkiler sayesinde sağlanır.  Bütün kemikler iç yüzeylerde endosteum ve dış yüzeylerde de periosteum adı verilen zarlar ile örtülüdür.Peki Kemik onarımı nasıl olur? Kemik nasıl kaynar? Kemik oluşumu ve büyümesi nasıl olur?

KEMİK ONARIMI NASIL OLUR

Kemik kırıldığında harab olan kan damarlarından lokal olarak kanama meydana gelir ve pıhtılaşır. Kırık bölgesindeki kemik matriksi yıkılır ve hücreleri ölür. Onarım süresinde harab olmuş kan pıhtısı, hücreler ve kemik matriksi makrofajlar tarafından ortadan kaldırılır. 

KEMİK NASIL KAYNAR

Kırık bölgesindeki periosteum ve endosteumdaki hücreler hızla çoğalarak kırığı sarar. Sonra primer kemik, kırığın bağ dokusunda ortaya çıkan küçük kıkırdak parçacıkların endokondral kemikleşmesi yoluyla oluşur. Ayrıca intramembranöz kemikleşme de olur. Primer kemik dokusu zamanla yerini sekonder kemiğe bırakır. Böylece kemiğin özgün yapısı yeniden oluşur.

KEMİK OLUŞUMU VE BÜYÜMESİ

Kemik 2 yolla şekillenir.  Osteoblastların salgıladıkları matriksin doğrudan doğruya minerilizasyonu (intramembranöz kemikleşme) veya daha önce var olan kıkırdak matriks üzerine kemik matriksinin çöküşü ile (endokondral kemikleşme) Çocuklarda kemik süratle şekillenir. Yetişkinlere oranla küçük çocuklarda yenilenme 200 defa daha hızlı olabilir.

Kranyal kemikler, kemik dokularının şekillenmesi için genellikle dış yüzeyleri ile siturları arasında yer alan periosteumlarının faaliyeti ile büyürler. Beynin büyümesine ayak uydurarak kafatasını oluştururlar. Beyin tam olarak gelişmezse kafatası küçük kalır. Uzun kemiklerin büyümesi kompleks bir olaydır. Epifizdeki süngerimsi kısımlar artar.

Uzun kemikler epifizyal plaklardaki faaliyet sonucu uzarlar. Epifizyal kıkırdağın büyümesi sona erdiğinde ossifikasyon süresince yerini kemiğe bırakır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)