John Locke teorisine dayanan devlet anlayışı “Liberal Devlet” anlayışını savunur. Bireylerin en geniş özgürlük alanından yararlanması gerektiğini savunur.
Liberalizm, bireysel özgürlük üzerine kurulan bir siyasi felsefe veya dünya görüşüdür. … Liberal düşünce; kalıtsal ayrıcalık, devlet dini, mutlak monarşi ve kralların ilahi haklarına karşı çıkmaktaydı. 17. yüzyıl düşünürü John Locke sıklıkla ayrı bir felsefe geleneği olarak liberalizmin kurucusu şeklinde yansıtılır.
Liberalizm Latince bir sözcük olan ”Liber” kelimesinden türetilmiştir. Liber, ‘Özgür’, Liberalizm ise ”özgürlük” demektir. Tarih boyunca farklı düşünür ve ekonomistlerin öne sürdüğü görüşlerle birçok liberalizm çeşidi ortaya çıkmıştır. Klasik liberalizmde bireysel özgürlükler ön planda iken sosyal liberalizmde özgürlükler ile sosyal adalet arasında bir denge sağlanmaya çalışılmıştır. Bu görüşü savunan düşünürlere göre bireylere dayanan aşırı özgürlük, sosyal adaletin dengesini bozabilir. ”Modern liberalizm” adıyla da bilinen bu görüşe dönemin birçok edebiyatçısı da destek oldu. Charles Dickens, ”İki Şehrin Hikayesi” ve ”Oliver Twist” gibi romanlarla sosyal eşitsizliği eleştirdi.
Liberalizmin temel ilkeleri arasında toplumsal özgürlükler de ön plandadır. Desteklenen fikirlerin başında, basın özgürlüğü ve inanç özgürlüğü gibi demokratik haklar yer almaktadır. Kapitalizm ile arasındaki en temel fark, kapitalizmin sadece ekonomik bir sistem olmasıdır. Buna karşın liberalizmin siyasi ve sosyal ilkeleri de mevcuttur. Kapitalistler, bazı ülkelerin sömürge hale getirilebileceğini savunurken, liberaller tüm ülkelerin sınırlarına saygı duyulması gerektiği konusunda hemfikirdir. Kapitalizm ile Liberalizm arasındaki en temel farklardan biri de ekonomi alanındadır. Kapital sistemde ekonomik büyümede iktisadi gerekçeler baz alınır. Liberalizmde ise ekonomik büyümenin yanı sıra sosyal adalet ve fırsat eşitliği gibi kavramlar da önemlidir.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)