Çocukluk ve Gençlik Devresi Büyük Türk filozofu ve alimi İbn-i Sina, Bati dünyasında Latinler nezdinde “Avicenna” ismiyle tanınmıştır. Peki… İbn-i Sina’nın psikiyatrik tedavi örnekleri nelerdir?
Nitekim, İbn-i Sina, Horasan veya Cürcan’a geldiği zaman hükümdarın yeğeni hastalanıyor. Hastalık amansız, korkulu. Saray hekimleri bu hastalığın teşhis ve tedavisinde çaresiz kalıyorlar. Bu sebepten ötürü son ümit olarak, İbn-i Sina her yerde aranmaktadır. İbn-i Sina’nın psikiyatrik tedavi örnekleri nelerdir?
Nihayet bulunuyor. Sararıp solmuş, gücünü kuvvetini kaybetmiş, bünyesi zayıflamış ve yatağa düşmüş bu gencin (ilaçla ) tedavisi için “İbn-i Sina’yı davet ediyorlar. İbn-i Sina geliyor ve daha gence elini sürmeden O’nun hasta olmadığını fakat aşık olduğunu kara sevdaya yakalandığını fark ediyor sonra” İbn-i Sina hastanın nabzını tutuyor ve “bana Cürcan havalisini tanıyan bir adam getirin” diyor. Getiriyorlar. Ibn-i Sina adamdan komşu şehirlerin isimlerini saymasını istiyor. Bir şehrin ismini duyunca hastanın nabzı hızlanıyor, yüreği hopluyor. İbn-i Sina bu defa, adama mahallelerin ismini saymasını istiyor. Bir mahallenin ismini duyunca hastanın nabzı yine hızlanıyor. İbn-i Sina bu defa, adama sokakların adını say diyor.
Adam bir sokağın adını söylediği zaman hastanın nabzı tekrar yükseliyor. Bundan sonra İbn-i Sina “Bu sokaktaki bütün ev isimlerini bilen birisini getirin diyor. Getiriyorlar. Adam isimleri birer birer saymaya başlıyor. Bir evi söyleyince hastanın nabzı yine süratleniyor. İbn-i Sina “Şimdi bana bu evdekilerin isimlerini bilen birini getirin” diyor. Getiriyorlar.
Birer birer evdekilerin isimleri sayılıyordu. Bir isme gelince hastanın nabzı değişti ve aynı hareketi yaptı. İşte o zaman Ibn-i Sina “Bu mesele halledildi” dedi ve hükümdarın mutemetlerine dönerek, “Bu genç filan isimli kıza aşıktır. İlacı çaresi o kızın visalı (kavuşmaları), devası da o kızı görmesidir.” dedi. Asik delikanlı Ibn-i Sina’nın söylediklerini işitince utandı ve başını yorganın içine çekti. Mesele aynen İbn-i Sina söylediği ve teşhis ettiği gibi idi.
Büyük tabip İbn-i Sina delikanlıyı (deşarj) boşaltma tedavisine almış ve muvaffak olmuştu. İbn-i Sina’yı Cürcan hükümdarına götürüyorlar. Hükümdar onun ilmine hürmet gösteriyor ve “ey en yüce ve ekmel filozof” bu tedavinin sırrını bana söyle diyor. Ibn-i Sina da “aşık ile maşukun bir araya gelmesidir” diye cevap veriyor.
Neticede Allah’ın emri Hz. Peygamber’in kavli ile kız isteniyor, hemencecik nikahları kıyılıyor ve bir araya geliyorlar. İbn-i Sina’ nın hastanın başına gelen ruhi halleri, teessürleri, değişmeleri hakkıyla tıp ilmine ilk getiren kimse olduğu görülmektedir. İbn-i Sina’ nın ruh hastalıklarının teşhis ve tedavisinde, asrının çok ilerisinde idi. Batıda deliler ruh hastası olarak kabul edilmezdi. Çünkü Bati deliyi, içine şeytan girmiş, şeytana karışmış olarak mütala etmiştir. Şeytana karışmış oldukları için onları ateşe atarak, diri diri yakarak güya tedavi ediyorlardı. Íbn-i Sina ise, delilere normal hasta muamelesi göstermiş, onları ruh hastası olarak tedavi etmiştir. Hatta İbn-i Sina, ruh hastalarını “ruhun gıdası, ilacı” denilen müzikle de tedavi etmeyi tecrübe etmiş ve bundan müsbet sonuçlar almıştır. Müzikle onların ruhi gerginliklerini gidererek onları sağlıklarına kavuşturmuştur. Hatta günümüzün psikanalitik tedavi yöntemlerini de uygulamıştır.
İbn-i Sina’nın eserleri nelerdir? Öğrenmek için, TIKLAYINIZ
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)