HTS kayıtları nedir? HTS kayıtları nasıl alınır? Cinayet, ölüm gibi suçlarda kanıt bulmak adına telefon üzerinden sağlanan iletişime HTS kayıtı denir.
Telefon üzerinden sağlanan iletişim trafiğine HTS kayıtları denir.
HTS Raporu/Dökümü (Historical Traffic Search) kelimelerinin baş harfleri kullanılarak oluşturulmuştur. Geçmişe dönük iletişim trafiği olarak bilinir. Arayan, aranan numara, arama zamanı, arama yeri, arama süresi, yer ve zaman gibi incelemeler gibi sinyal bilgilerini ifade eder.
Bu bilgiler baz istasyonları aracılığıyla temin edilir. Ayrıca e-posta, mesaj, internet üzerinden (sosyal ağlar, mesaj) ip ya da modem bilgilerine ve kayıtlarına ulaşılabileceğini de göz ardı etmemek gerekir.
HTS kayıtları; Telekomünikasyon yoluyla elde edilen bu bilgiler herhangi bir olayın gerçekleşmeden önce veya daha sonra önleme ve adli amaçlı tedbirlerin alınması için kullanılır.
Ceza Muhakemeleri Kanunu (m.135/4), Hukuk Muhakemeleri Kanunu’da öngörülen süreler dikkate alınır.
İletişimin tespiti kararı iki ay için verildiğinde, bu karar sadece iki ay için geçerli olacak, iki ayın bittiği son güne kadar şüpheli veya sanığın iletişim kayıtları geçmişe dönük ve süre sınırı olmaksızın elde edilebilecektir.
Bu kayıtlarda geçen olay yerine ait konum bilgileri bir olayın aydınlatılmasında, hukuki ihtilafı çözmede önemli bir veridir.
olayın ve davanın durumuna göre 7 – 30 gün arası herhangi bir sürede çıkartılabilir ve yetkili makamlara iletilir.
HTS kayıtlarını Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu temin eder.
HTS raporlarıyla ilgili hukuki boyut ve süreç.
Gerekli izinler mahkeme veya savcı tarafından verildiği takdirde ilgili operatörden bu bilgiler elde edilir.
HTS kayıtlarının talep edilmesi için ilgili suçun aşağıda belirtilen kategorilerden birine girmesi gerekmektedir.
Türk Ceza Kanununda yer alan suçlarla ilgili olaylarda mahkemeler ve savcılık HTS kaydı ister.
Aile, Tüketici Mahkemeleri gibi hukuk davalarında da HTS kayıtları istenmektedir. Bu mahkemelerin isteğini Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı karşılamadığından doğrudan GSM opertaörleriden istenmektedir.
Anlaşıldığı gibi GSM opertaörleride HTS kayıtları tutmaktadır. Vatandaş olarak bazı durumlarda HTS kayıtlarınızı Turkcell, Telekom, Vadofone gibi GSM opertaörlerinden temin etmeniz mümkündür.
Kendi adınıza kayıtlı hat sahipli telefonunuzun iletişim trafiğini HTS kayıtlarını alabilir mi siniz?
Adınıza kayıtlı GSM vb. fatura bilgileri ve bunlara itiraz hakkından dolayı GSM operatörlerinden alınması mümkündür.
Hat sahibi olduğunuz telefonunuz sahipliğinde Turkcell, Telekom, Vadofone gibi operatörlerinden online işlemler şifresi ile girerek konuşma dökümünü sorguluyorsunuz. Yine Hat sahibi olmasınızda telefon hattını siz kullanıyorsanız aynı durum geçerlidir.
GSM vb. fatura bilgileri ve bunlara itiraz hakkından dolayı GSM operatörlerinden alınması mümkündür.
Genelde bu operatörler son altı aylık konuşma, mesajlaşma, ve internet hizmeti bilgileri size ayrıntısız olarak veriliyor. Yine bazı şifrelemeler uygulamaktadır. Örneğin iletişim kurulan telefon numaralarının son dört rakamı gizlilik kuralları gereği gösterilmiyor numaraları 0532 444 ** ** şeklinde görüyorsunuz.
Adınıza kayıtlı hatların ayrıntılı fatura detaylarının temin edilmesi mümkündür. Bu bilgiler üzerinden HTS kayıtları incelenerek herhangi bir olay ile lehinize olan hususları ispatlaya bilirsiniz.
Örneğin: A ilinde ki herhangi bir olayla ilgili üzerine bir suç isnat edildi. Siz o gün ve günün saatinde A ilinde değil B ilinde olduğunuzu veya herhangi bir telefon ile rahatsız edilme, gizli numara olarak görünse de ayrıntılı fatura detaylarının incelenmesi ile olayın anlaşılması mümkündür.
Yine bu konularda bilirkişi raporu, uzman görüşü, mütalaa raporu alınması mümkündür.
Mahkemeler resmi bilirkişi raporu ile davayı devam ettirirler. Ancak tarafların lehine olacak şekilde HTS raporları ve incelemerinin yapılması takip etmelidir.
Yine mahkemelerin iş yükünden dolayı, tarafların davayı yeterince takip edemediklerinden dolayı bazı olaylarda HTS kayıtlarının dikkate alınmadığı veya yeterince incelenmediği görülmektedir. Bu durumda her şahıs ‘bir dedektif’ gibi işini takip etmek veya takip ettirmek durumunda olmalıdır.
Mahkemelerin temin ederek dosyaya giren veya kendi adına kayıtlı hatlardan kendi hukuki imkanı ile temin ettiği HTS kayıtlarının daha dikkatli, olaya özgü analizinin yapılması için özel bilirkişilerden yardım alınması bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmaktadır.
Cep telefonu hatları faturalı olan kişiler yine bir şekilde ayrıntılı döküman elde edebiliyorlar fakat kontörlü (faturasız hatlar) hatlarda konuşma detaylarına ulaşmak pek mümkün değildi. Şimdi durum değişti, BTK’nın getirdiği uygulamayla GSM operatörlerinin internet sitelerinden cep telefonu hatlarının ayrıntılı detaylarına ulaşabiliyorlar. Kaç sms gönderildiği ve tarihi, kaç dakika konuşulduğu vs… bilgisi gsm operatörlerinin web sitelerinden görüntülenebilecek artık. Kısacası ister faturalı hat sahibi olun isterseniz faturasız yani kontörlü hat sahibi olun, web sitesinden detaylı görüşmelerinizi görebilirsiniz.
Peki cep telefonu konuşmalarımızın ayrıntılı dökümanı için hangi yolu izleyeceğiz?
Avea hattı kullanıyorsanız avea sitesinden online işlemlere tıklayıp telefon numarası ve internet şifrenizi yazın. Bilgilerinizi görüntüleyebildiğiniz bu ekrandan detaylı telefon görüşmelerinizi, attığınız sms tarihlerini ve bedellerini görüntüleyebilirsiniz. Eğer avea internet şifrenizi bilmiyorsanız veya “avea internet şifremi unuttum” diyorsanız cep telefonunuzdan *952# tuşlayıp arama tuşuna (yes) basınız, avea internet şifreniz cep telefonunuzdan görünecektir.
Eğer Turkcell hattı kullanıyorsanız Turkcell sitesinden online işlemlere tıkladıktan sonra bireysel (hat size aitse) ya da kurumsal seçeneklerinden birini seçtikten sonra gelen ekrandan Tukcell numaranızı ve şifrenizi yazıp giriş yapın. Bilgilerinizi görebileceğiniz bu ekranda Turkcell hattınızla yaptığınız görüşme detaylarını inceleyebilirsiniz. Eğer Turkcell internet şifrenizi bilmiyor veya unuttuysanız cep telefonunuzdan “sifre” yazıp “2222” ye gönderebilirsiniz.
Vodafone hattı kullananlar ise vodafone sitesinden “online self servise girin” kısmından telefon numaralarını ve vodafon internet şifrelerini yazıp sisteme giriş yapacak ve hat detaylarını görüntüleyebilecekler. Eğer vodafone hattınıza ait internet şifresini bilmiyorsanız “s”yazıp “7000” e sms gönderip şifrenizi öğrenebilirsiniz.
Bimcell hat sahipleri cep telefonu kullanım detaylarını öğrenmek istiyorlarsa eğer Bimcell sitesinden “online işlemler”e tıklayacak ve ardından bimcell numaralarını ve bimcell şifrelerini yazıp sisteme giriş yapıp kullanım detaylarına göz atabilecekler.
Eğer bimcell hattınıza ait internet şifresini bilmiyorsanız *952# tuşlayıp arama tuşuna (yes) basınız. Neden avea’daki gibi *952# yazıyoruz diyorsanız, çünkü Bimcell Avea altyapısını kullanıyor.
Avea, Bimcell, Turkcell ve Vodafone sitelerinden edindiğimiz bilgilere göre hattınıza ait online işlemleri gerçekleştirmek için edineceğiniz şifreyi sms ile sorgulamanız tamamen ücretsizdir.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)