Hepatit C hastalığında kronikleşme görülür. Kronikleşme sonucu, siroz ve karaciğer kanseri ortaya çıkar. Genellikle etkeni taşıyanlar hastalık belirtisi vermezler. Hepatit C virüsü sinsice karaciğerde harabiyet oluşturup siroza dönüşür. Klinik belirtileri iştahsızlık, hâlsizlik, sarılık ve karaciğerde hassasiyettir.Peki…Hepatit c nedir? Hepatit c korunma yolları nelerdir?
HEPATİT C NEDİR?
- Hepatit C virüsü, 1989 yılında bulunmuş olup; dünyada 170 milyondan fazla kişiyi enfekte etmiştir.
- Etken ve Bulaşma Yolları
- Hastalığın etkeni, hepatit C virüsüdür.
- Bu hastalık buluşma ve portör yönleriyle hepatit B’ye benzer. Bulaşma kan ve kan ürünleri ve bunlarla kontamine olmuş eşyalar, cinsel temas ve anneden fetüse geçme yolları ile olur.
- Hepatit C hastalığında kronikleşme görülür. Kronikleşme sonucu, siroz ve karaciğer kanseri ortaya çıkar. Genellikle etkeni taşıyanlar hastalık belirtisi vermezler. Hepatit C virüsü sinsice karaciğerde harabiyet oluşturup siroza dönüşür. Klinik belirtileri iştahsızlık, hâlsizlik, sarılık ve karaciğerde hassasiyettir.
HEPATİT C KORUNMA YOLLARI NELERDİR?
- Korunma
- Hepatit C nin halen aşısı yoktur. Bu nedenle bulaşma yollarına yönelik önlem almak çok önemlidir.
- Enfeksiyonlu kişilerin kanları ile bulaşmış, jilet, ustura, makas, tırnak makası, diş fırçası, temizlik kâğıtları gibi kişisel eşyalar kullanılmamalıdır
- HCV’nin cinsel yolla geçişi çok nadir olmasına karşın, önlem alınmalıdır.
- Dövme, piercing gibi girişimlerin riskli olduğu bilinmelidir.
- Eğer Hepatit C taşıyıcılığı veya hastalığı var ise tıbbi bir girişim öncesi doktora mutlaka haber verilmelidir.
- Hepatit C taşıyıcılığı veya hastalığı olanlar, kan ve organ bağışında bulunamazlar.
- Hasta/taşıyıcı olanların düzenli olarak doktor kontrolüne olması önemlidir. Çok geç kalındığında tedavinin başarısız olabileceği unutulmamalıdır.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)