Son Dakika Haberler

Bayram Namazı Evde Tek Kılınır mı? Bayram Adabı Nasıldır?

Bayram Namazı Evde Tek Kılınır mı? Bayram Adabı Nasıldır?
Okunma : Yorum Yap

 

Koronavirüs salgını neticesinde alınan tedbirler üzerine cemaatle namaz kılınması,Camilerin kapalı tutulması ve sosyal mesafenin korunması gereksinimi ile alınan tedbirler neticesinde en çok merak edilen sorular arasında evde tek bayram namazı kılınır mı?Bayram namazı nasıl kılınır? Sorularına cevap aranmaya başladı tüm detaylar içeriğimizde…

 

EVDE TEK BAYRAM NAMAZI KILINIR MI?

Bayram bir ferah ve mükafat günüdür. 

Kendilerine Cuma namazı farz kılınan kimselere,Ramazan ve Kurban bayramı namazları vacibdir. Cuma namazı için gerekli görülen tüm şartlar ve durumlar bayram namazları içinde geçerlidir. Bayram namazları için Hutbe Sünnettir ve namazdan sonra tebliğ edilir.

Hutbe okunmasa da Bayram Namazı sahihtir ve Hutbe okunmaması durumunda sünnet terk edilmiş olur.

Şafiilerce  Bayram Namazları Sünnet-i Müekkededir. Ama bu konuda farklı görüşlerde mevcuttur. Bir görüşe göre ise Farz-ı Kifayedir.

Bayram namazının cemaatle kılınması, tek kılınmasına göre daha efdaldir. Ama yalnız başına Hutbesizde kılınabilir.

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

Güneş doğduktan 1 saat kadar sonra bayram namazı vakti girer. Vakit girdikten sonra cemaat niyet eder.”Niyet ettim bayram namazını kılmaya uydum hazır olan imama”diyerek niyetini eda eder.

Allahu Ekber diyerek namaza durur. Cemaatte tekbir alarak namaza durur ve bu tekbire iftitah Tekbiri denir.Bu iftitah Tekbiri her namazda vardır ve iftitah Tekbiri alındıktan sonra imam ve cemaat içinden sübhaneke’yi okur. Sonra İmam biraz fasıla ile, ardı sıra elleri kulaklara götürerek açıktan üç kere tekbir alınır,birinci ve ikinci tekbirlerde eller yanlara salınır ve üçüncü tekbirde eller göbek hizasında bağlanır.

Bundan sonra imam içinden Euzü – Besmele çeker. Açıktan Fatiha ve sure okur. Sonra rüku’ ve secdeye gidilir. İkinci rek’ata kalkılır. İkinci rek’atta imam içinden Besmele çekerek yine Fatiha ve sure’yi açıktan okur. Sure bitince birinci rek’atta olduğu gibi eller kulaklara götürülerek üç kere tekbir alınır. Bunlara da zevaid tekbirleri denir. Üçüncü tekbirden sonra eller bağlanmadan tekrar Allahü Ekber denilerek rüku’a gidilir. Bu dördüncü tekbir, rüku’a eğilirken söylenen tekbirdir. Rüku’dan sonra secde yapılır. Tahiyyat, salavat ve dualar okunarak selam verilir. Böylece bayram namazı kılınmış olur.

Namazdan sonra hoca minbere çıkarak hutbeye başlar ve aynı cuma namazlarında olduğu gibi iki hutbe okunur. Ancak bayram Hutbelerine tekbir ile başlanır ve cemaatte bu tekbirlere iştirak eder.

Hutbede bayramın mahiyetinden bahsedilir.Kurban bayramı namazında ise kurban hükümlerinden ve teşrik tekbirlerinden bahsedilerek cemaate hatırlatılır.

Ramazan Bayramı namazı,Kurban Bayramı namazına göre daha yavaş kılınır.Sebebi ise kurban da yapılacak işlerin kesilmesi olması hasebi ile bu durumun hızlandırılması müstebahtır.

BAYRAM ADABI NASILDIR?

Bayram günleri güzel kokular sürünmek,dişleri temizlemek misvaklamak,güzel temiz elbiseler giyinmek,erken kalkmak gördüğün her insana güler yüzlü olmak ve bayramını kutlamak bol bol sadaka vermek bayram adabındandır.

Ramazan bayramında erken vakitte uyandıktan sonra namaza gitmeden önce hurma veya bir tatlı ile ağzı tatlandırmak güzel adaplardandır.

Kurban bayramında ise kurban eti ile güne başlaması daha güzeldir.Ama ondan önce birşeyler yemesi beis değildir.

Ramazan Manileri 2020-Yöresel Ramazan Manileri

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)