Koronavirüs salgınından sonra insanların merakla araştırdığı konuların başında evde maya nasıl yapılır? sorusu olmuştur. İşte Evde kolay maya yapımı için gereken malzemeler…
Gerçek ekmeğin kokusu. İşte ekmeğe o kokuyu veren ekşi maya. Son zamanların trendi olan ekşi mayalı ekmeklerin tarihi çok eskilere dayanır.5000 yıllık geçmişe sahip mayanın buyurun geçmişine beraber yolculuk yapalım.Evde maya nasıl yapılır buyurun yazımıza.
Yalnızca un ve su kullanılarak ekşi maya yapabilirsiniz.
Ancak kaliteli bir ekşi maya mutlaka üzüm ya da nohut ister. Kabuklu bir avuç üzüm, sterilize bir cam kavanoz, kaliteli un ve içme suyu: bu dört temel malzeme ekşi maya yapmak için yeterli. Unun çeşidi ise önemli değil, çavdar, buğday ya da istediğiniz bir un çeşidi olabilir.
Malzemelerimiz hazır olduğuna göre ekşi maya hazırlama işlemine başlayabiliriz:
Bir avuç kabuklu üzümü küçük küçük doğrayıp cam kavanozun içine atın. 1 su bardağı unu ve 1 su bardağı suyu kavanoza ekleyin. Kuru ve temiz bir bezle kavanozu sararak sıcak bir ortamda 1 gün bekletin. Fermantasyon başlaması için bazen bir gün yetse de bu işlem 4-5 gün alabilir. Sabredin.
Karışımınızın üzerinde minik baloncuklar oluşursa, mayanız yaşıyor demektir.
Dilimlediğiniz üzümleri tahta kaşık yardımıyla çıkarın. Ekşi mayanızın yarısını kullanmak için başka bir tabağa alın. Kalan mayanıza biraz su ve un ekleyerek beslemeye devam edin. Ekşi mayanızın hazır olup olmadığını anlamak da oldukça basit. Eğer mayanız suya konduğunda dibe çöküyorsa biraz daha beklemelisiniz çünkü mayanız henüz hazır değil. Su üzerinde yüzdüğünde mayanızı kullanabilirsiniz.
Hemen hemen her ülkenin mutfağında baş köşeye oturan ekmeğin un, tuz ve sudan sonra en önemli yapım maddesi mayadır. Ekşi maya ise üretiminin doğal olması nedeniyle sağlık tutkunlarının tercihi. Üzüm kabuğundan elde edilen “Saccharomyces cerevisiae” adlı oksijensiz solunum yapabilen bir maya türüdür ekşi maya. Bu maya bira, şarap gibi içeceklerin mayalandırılmasında da kullanılır. Ekmeğe kabarcıklı bir yapı sağlayan etkiyi mayanın karbondioksit üretimi verir. Canlı olan maya oksijensiz solunum yaparak mayalandırma işlemini gerçekleştirir ve fermantasyon sonucu oluşan karbonhidrat ekmeğin kabarmasını sağlar.
Ekşi maya besleme işlemi ile çoğaltılır. Mayanızdan her gün aynı saatlerde 50 ya da 200 gram kadar alarak yerine 100 gram un ve 100 mililitre su ekleyebilir ve besleme işlemini yapabilirsiniz. Su yerine üzüm suyu, kızılcık ya da pekmez ekleyebilirsiniz.
Ekşi maya yapımındaki en önemli konu kullandığınız unun kalitesidir. Kaliteli ve organik unla besleme yapmalısınız. Evinizin sıcak bir köşesinde ve cam bir kavanozda beklettiğiniz ekşi maya 10 günlük bir bekleyişin ardından kullanıma hazır hale gelir. Bu süre sonunda cam kavanozun içindeki mayanızı buzdolabına alabilirsiniz.
Unutmayalım ki o bir canlı ve çoğaltmak için beslemeyi unutmayalım!..
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)