Kıkırdak, hücrelerden (kondrosit) ve çok miktarda lif ve temel madde içeren ekstrasellüler matrikstenoluşur. Kondrositler matriks sentezini yapar, salgılar ve oluşturdukları bu matriks içinde «lakuna» adı verilen boşluklara yerleşirler. Kollajen, hyaluronik asit, proteoglikanlar ve az miktarda değişik glikoproteinler kıkırdak matriksinin bütün tiplerinde bulunan esas makromoleküllerdir. Karakteristik özelliği eğilip bükülebilme olan elastik kıkırdağın matriksinde çok miktarda elastin vardır.
Kıkırdak, bağ dokusunun özelleşmiş bir şeklidir. Burada ekstraselüler matriks oldukça sıkı bir kıvam gösterir. Bu matriks kıkırdak dokusuna mekanik zorlamalar karşısında kalıcı şekil bozukluklarına yol açılmaması için gereken esnekliği kazandırır.
Elastik kıkırdak, kulakta, östaki borusunda ve larinksteki epiglottistebulunur. Temel olarak elastik kıkırdak hiyalin kıkırdağa tıpatıp benzer. Farklılığı ise tip II kollajen fibrillerin yanısıra ince demetler halinde çok miktarda elastik lif içermesidir.
Taze elastik kıkırdak elastik liflerdeki elastin nedeni ile sarımsıdır. Hiyalin ve elastik kıkırdağın kondrositleri birbirine benzer ve çoğu zaman elastik kıkırdağın hiyalin kıkırdak ile devam ettiği görülür. Hiyalin kıkırdakta olduğu gibi elastik kıkırdakta da perikondriumvardır.
Kıkırdak dokusu glikozaminoglikan ve proteoglikanlarla zenginleştirilmiş ekstraselüler matriksi ile özellik kazanmıştır. Bu makromoleküller ile kollajen ve elastik lifler arasında iletişim vardır. Matriks bileşiklerinin kompozisyonundaki farklılıklar 3 tip kıkırdağı üretir. Kıkırdak doku nedir? Kıkırdak doku çeşitleri nelerdir?
Kıkırdağın ana görevi yumuşak dokuyu desteklemektir. Kıkırdağın düzgün yüzeyli ve esnek oluşu, eklem yüzeylerinin darbe emici ve kaygan oluşunu sağlayarak, kemik hareketlerini kolaylaştırır. Ayrıca doğum öncesi ve sonrasında, uzun kemiklerin gelişim ve büyümeleri için gereklidir.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)