Ekibimle birlikte kendimi labaratuvara kapatacağım diyen Ercüment Ovalı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalarla umut olmuştu. Peki Dornaz alfa patenti kime ait? işte cevabı…
Twitter hesabından açıklama yapan ve bir aydır laboratuvarda üzerinde çalıştıkları ilacın etkili durduğunu belirten Ercüment Ovalı, klinik testlere başlanması gerektiğini söyledi. Bu sözlerini ise Sağık Bakanı Fahrettin Koca eleştirmişti.
Bakan Koca, konuyla ilgili ne dedi?
Koca bugünkü basın toplantısında, Ovalı’nın açıklamalarıyla ilgili de değerlendirmede bulundu.
“Sözü edilen ilaç uluslararası bir ilaç firmasının patentli ilacı ve Türkiye’de ruhsatlı bir ilaç” diyen Koca, “Cümlelerimi özellikle seçerek kullanıyorum” dedi ve şöyle devam etti:
“Bu akciğerde tıkaç olan hastalara uygulanan ve bunda fayda görülen bir ilaç. Burada COVİD-19’la ilgili, bu ilacın faydalı olduğuna dair laboratuvar ve klinik çalışmaların da başladığını da biliyoruz. Biz Türkiye’de hem aşı hem de tedaviyle ilgili, COVİD-19’a özel, tüm çalışma yapan üniversite ve kurumlara çağrıda bulunduk.
“Bununla ilgili ilgili merkeze de 23 Mart’ta ‘Aşı ve tedavi ile ilgili herhangi bir çalışmanız varsa bunu projelendirip bize başvurun.’ dedik. Oradan bize başvuru gelmedi. Dünyada araştırmanın nasıl yapılacağı bellidir. Sosyal medya üzerinden insanların umudu ile oynanamaz.
“İnsanlığa faydalı çalışma yapan herkes bizim için kıymetlidir. Araştırma ve çalışmaların nasıl yapıldığı da çok iyi bilinir. Klinik araştırma için 23 Mart’ta bizim çağrımıza cevap verilebilirdi, klinik araştırma yapılır ve devamında da ne yapılırsa yapılırdı. İlaç ve aşı işi hem milli hem stratejik bir iştir. Sosyal medya üzerinden yapılmaz. Uluslararası firmanın bir ilacı böyle umutlar tüketilerek ifade edilemez.” notunu düştü.
Dornaz alfa hücre içinde bulunan genetik materyali parçalayan bir enzimdir, başka bir ismiz DNAazdır. Mikrop ile savaşan beyaz küreler parçalandığında içlerinden DNA açığa çıkar. DNA yapışkan ve yoğun kıvamdadır ve soluk borularını tıkayabilir. DNAaz nebulizatör ile akciğere püskürtüldüğünde DNA’yı sulandırarak balgam yapışkanlığını azaltır. Nefes yolunu açar.
Bugüne kadar soluk borularında DNA yüksekliği sadece kistik fibrozis denilen bir genetik hastalıkta saptanmıştır. Bronşit veya bronşiektazide etkisi bu nedenle yetersizdir.
COVİD-19 ile kaybedilmiş kimselerin otopsi çalışmaları akciğer dokusu içinde yüksek oranda nötrofil tipinde beyaz kürelerin yerleştiğini göstermiştir. Ancak soluk borularında DNA içeriğinin yüksek olup olmadığı bilinmemektedir. Nefes yoluna verilen ilacın doku içerisine nüfuz edip etmeyeceği de bilinmemektedir.
Özetle, Dornaz alfa eski bir ilaçtır. Kistik fibrozis tedavisinde kullanılır, hava yollarını temizler. Bazı ülkelerde deneysel olarak COVİD-19 enfeksiyonunda hava yolu temizliği için kullanılmıştır. COVİD-19 tedavisinde mucize bir ilaç değildir. Henüz kanıtlanmış etkisi yoktur. Maliyeti çok yüksektir.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)