Son Dakika Haberler

Dispozofobi nedir? Çöp toplama hastalığı dispozofobi belirtileri neler?

Dispozofobi nedir? Çöp toplama hastalığı dispozofobi belirtileri neler?
Okunma : Yorum Yap

Halk arasında istifçilik olarak bilinen ve hiçbir eşyayı atamama, biriktirme hastalığına Dispozofobi denir. Peki Çöp toplama hastalığı dispozofobi belirtileri neler?

DİSPOZPFOBİ NEDİR? BELİRTİLERİ NELER?

Dispozofobi, kompulsif biriktirme hastalığı, istifçilik de denilen bu sorun, değersiz, sağlıksız, kullanılmayan tüm eşyaların biriktirilmesi ve atılamaması durumuna denir. Tutumlu olmak, bazı eşyaları ileride lazım olabilir düşüncesi ile saklamak biriktirme hastalığı değildir.

Biriktirme hastalığında, toplanan ve bir türlü atılamayan eşyalarda bir düzensizlik ve tutarsızlık vardır. Bu yüzden koleksiyonculuktan da çok farklıdır. Kolleksiyonerler, sadece bir ya da birkaç alanla alakalı eşyaları toplarlar. Üstelik toplanan eşyalarda bir düzen ve intizam vardır. Hobilerini belirli bir disiplinle yürütürler.

Biriktirme Hastalığının Belirtileri

• Gerekli gereksiz her şeyi biriktirme eğilimi
• Topladıklarını asla atamama, bunları birisi atmaya çalıştığında öfkelenme ve ileri düzeyde rahatsızlanıp kaygı duyma
• Kişinin sosyal hayatında da çeşitli derecelerde davranış bozuklukları göstermesi
• Genellikle toplanan eşyalar arasında bir benzerlik ya da bir bağlantı olmaması.
• Genellikle kontrolsüz biriktirme nedeniyle ev ve işyerlerinde hareket alanı pek olmaması. Yatak odasından banyoya kadar nerdeyse tüm odaların eşya ile dolu olması.

HASTALIĞIN TEDAVİSİ NEDİR?

Bu gibi hemen her türlü obsesif kompülsif bozukluk türünden kurtulması mümkündür. Bireyin kendi çabaları ile ya da kendiliğinden geçebilmesi mümkün olmayan bu psikolojik problem, ancak bir uzman kontrolünde gerçekleştirilen tedavi ile kurtulabilmek mümkündür.

Biriktirme ve bunun gibi pek çok OKB ya da takıntı hastalığında daha çok bilişsel davranışçı terapi yöntemi uygulanmaktadır. Çünkü ilaç tedavisi, takıntı hastalığı olan bireyler pek etki etmeyebilir.

Öte yandan biriktirme hastalığı, bireyin yaşamını, aile hayatını ve bunun gibi durumları olumsuz yönde etkileyen bir durum haline geldiğinde, artık tedavi gerektirmektedir. Genellikle takıntı hastalığına sahip olan bireyler kendi isteği ile tedaviye başvurmazken, aile desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun nedeni ise hastalığının farkında olmamasıdır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)