Ameliyathane, diyaliz, yoğun bakım, transplantasyon ve yenidoğan bebek ünitelerinin de hava ve donanım malzemelerinin belirli standartlara uyması söz konusudur.Peki Dezenfeksiyon nedir? Dezenfeksiyon nasıl sağlanır?
DEZENFEKSİYON NEDİR VE NASIL SAĞLANIR
- İnsanlarda hastalık yapma özelliği olan mikropların uzaklaştırma işlemine dezenfeksiyon denir.
- Cansız bir nesne üzerindeki bakteri endosporları dışında kalan tüm patojen mikroorganizmaların eliminasyonudur.
- Bu işlem geniş bir aralığı ifade eder.
- Dezenfeksiyon işleminde kullanılan ısı, sterilizasyon derecesine yakınlıkta olabildiği gibi, mikroorganizmaların vejatatif (hastalık yapıcı ve dış çevre koşullarına dirençsiz) şekillerinin öldürüldüğü şekilde de olabilir.
- Dezenfeksiyon işleminde kullanılan maddelere dezenfektan denir.
- Bunlar genellikle kimyasal maddelerdir.
- Bugün bir çok kimyasal dezenfektan madde kullanılmaktadır.
STERİLİZASYON VE DEZENFEKSİYON ÖNEMİ
- Mikroorganizmaların, tüm canlılar gibi uygun ortamlar bulduklarında beslenerek çoğaldıkları, toprak, hava, insan vücudu ve tüm çevremizde yer aldıkları bilinmektedir.
- Tıbbi ve cerrahi girişimler sırasında mikroorganizmaları tanımlamak amacıyla üretmek istediğimizde, kullanacağımız araç-gereç, besiyeri gibi ortamların mikrop taşımamasını isteriz.
- Ayrıca içtiğimiz suyun, tükettiğimiz yiyeceklerin ve içeceklerin hastalık yapıcı mikroplardan uzak olması gerekir.
- Ameliyathane, diyaliz, yoğun bakım, transplantasyon ve yenidoğan bebek ünitelerinin de hava ve donanım malzemelerinin belirli standartlara uyması söz konusudur.
- Dirençli mutantlar oluşturabilen, çevre şartlarına uyan sporlu şekillere dönüşebilen mikroorganizmaların, istenmediği durumlarda tamamen veya kısmen yok edilmesinin gerekliliği ortaya çıkmaktadır.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)