Yeni doğan çocuklar yönetmeliğe göre hastaneden işitme tarama testleri yapılmadan taburcu edilemiyor.Fakat daha sonrasında çocukta oluşan travmatik bir durum sonucunda çocuğun işitme kaybında kısmı kayıp veya tam kayıp olma durum olan çocuklar nadir değildir . Bu nedenle, çocuğunuzla iletişim kurduğunuzda bunun işitsel bir kayıp mı yoksa başka bir tür sorun olduğunu anlayabilmeniz için çocuğunuzdan masayı kurmanıza yardım etmesini tekrar tekrar isterseniz, ancak cevap vermezse, bu sadece seçici işitme değil, işitme kaybının başlangıcı olabilir .Çocuklarda işitme kaybı belirtileri nelerdir?Çocuklarda işitme kaybı nedenleri nelerdir?Çocuğunuz için yapılabilecek işitme testleri nelerdir?
Bir çocuk büyüdükçe seslere tepkisini fark etmek bebeklik çağlarına göre daha kolay olur. İlk Dört ay boyunca bebeğiniz gözlerini genişletecek, kaşlarını kırışacak veya duyduğu sesin yönüne bakacaktır .Bu Dört ay sonra, çocuğunuzun çevresindeki seslere tepkisini izlemeniz çok daha kolay olacaktır . Bu andan itibaren, sanki dinlemeye çalışıyormuş gibi başını sesin kaynağına doğru çevirmeye başlar .
Böyle bir girişimde bulunmazsa, bu işitme kaybının bir işareti olabilir .
Dört aydan büyük bir çocukta işitme kaybının farklı belirtileri de vardır;
*Çocuk sesinize cevap vermez;
*Genellikle dikkatsiz görünür;
*Harfleri çıkarmada sorun yaşadığını görürseniz
*Yavaş konuşma gelişimi belirtileri gösterir;
*İki yaşında, kelimeleri kendiliğinden telaffuz edemez veya üst üste iki (veya daha fazla) kelimeyi telaffuz edemez;
*Üç yıl boyunca, çocukla diğerlerinden daha fazla zaman geçirerek, onun ne dediğini anlayamazsınız.
İşitme çocuğunuzun,sosyal becerilerinin gelişmesini sağlar.Okul çağında veya daha önceki dönemlerde sosyal çevresinin oluşması,öğrenim becerilerinin gelişmesi ve ilerki dönemlerinde hayata adaptesi için oldukça önemlidir.
Bebeklerin ebeveynlerin seslerini duyması iletişimi ve güveni güçlendirmeye yardımcı olur.Bu sebeple çocuğun öğrenim becerilerinin gelişmesi için en erken dönemde eğer işitme kaybı var ise teşhisinin konulması elzemdir.
Çocuğunuz yeni doğan yönetmeliğine göre işitme taraması yapılmadan hastaneden taburcu edilmesi mümkün değil ama bazı durumlarda çocuğunuzun kulağında doğum artıkları veya kulak kanalının dar olması veya tek kulaktan geçip diğer kulağından kaldığında gibi sebepler ile bebek taburcu edilip 1 hafta ile 3 hafta arasında tekrardan hastaneye test edilmesi için rapor yazılıyor.Bu durumda aileler unutabiliyor veya başka mücbir sebeplerden dolayı işitme taraması yarım kalabiliyor.
Uzman, çocuğun yaşına karşılık gelen çeşitli testler yapar ve son olarak bir sapmanın varlığını ve doğasını belirler .
Bir işitme uzmanı aşağıdaki testleri yapabilir :
Görsel pekiştirme odyometrisi, çocuğunuza ses algısını görsel bir unsurla birleştirmesini öğretir . Bebeğiniz aralarındaki bağlantıyı anlar anlamaz, sesin yoğunluğu ve tonu, çocuktaki seslerin algılanması için daha düşük eşiği ortaya çıkaracak şekilde değişecektir . Bu test genellikle altı ay ile iki buçuk yıl arasında yapılır.
Oyun içi odyometri,kulaklık kullanılarak gerçekleştirilir ve çocuğunuza bir ses duyduğunda belirli bir görevi yerine getirmesini öğretir . Görsel takviyeli odyometride olduğu gibi, çocuk test prensibini anlar anlamaz, hacim ve tonalite değişecektir . Bu test bir buçuk ile beş yaşında yapılır.
Ton eşiği odyometrisi,daha büyük çocuklar için tasarlanmıştır ve yetişkinlerde işitme testi prosedürüne benzer . Çocuğun kulaklıklarını taktıktan sonra, bir ses duyduğu anda bir düğmeye basması veya elini kaldırması istenir .
Timpanometri , kulak zarının işitme kaybına neden olup olmadığını belirlemek için esnekliğini test eder .
Bu test sonuçlarına dayanarak uzman çocuğunuz için en uygun tedavi seçecektir.Çocuğunuzun işitme cihazı takması gerekiyorsa kesinlikle takması ve unutulmamalıdır ki işitme cihazları işitmeyi iyileştirmede önemli bir adımdır.
Çocuklarda işitme problemlerinin bir dizi nedeni vardır. Kulak enfeksiyonu veya soğuk algınlığı etkileri şeklinde geçici olabilir .
Diğer olası nedenler :
*Orta kulakta sıvı birikimi küçük çocuklarda (otitis eksüda veya yapışkan kulak olarak da bilinir) oldukça yaygın bir durumdur;
*Rahimde veya doğum sırasında gelişen enfeksiyonlar ilerleyici işitme kaybına neden olabilir;
*Otoskleroz gibi kalıtsal faktörler kulak ve sinirlerin normal işleyişini bozar;
*Ciddi bir kafa travması, yüksek gürültüye maruz kalma veya kafadaki ameliyat nedeniyle koklea veya işitsel sinirlere hasar;
*Doğum sırasında oksijen eksikliği (doğum asfiksi);
*Beyin iltihabı eşlik eden menenjit ve ensefalit gibi hastalıklar .
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)