Son Dakika Haberler

Çalışan sayısı 500-1999 arasında olan işletme türü?

Çalışan sayısı 500-1999 arasında olan işletme türü?
Okunma : Yorum Yap

Çalışan sayısı 500-1999 arasında olan işletme türü? İşletmelerde çalışan sayısı 500-1999 arasında ise bu işletmelere “Büyük işletmeler”  deriz.

500-1999 ARASINDA OLAN İŞLETME TÜRÜ

İşletmelerde çalışan sayısı 500-1999 arasında ise bu işletmelere “Büyük işletmeler”  deriz.

Milli Piyango idaresi hangi kamu işletmesine aittir?

  • Özel Bütçeli Devlet İşletmeleri arasında yer alır

Özel Bütçe Nedir?

Özel Bütçe: Bir bakanlığa bağlı veya ilgili olarak belirli bir kamu hizmetini yürütmek üzere kurulan, gelir tahsis edilen, bu gelirlerden harcama yapma yetkisi verilen, kuruluş ve çalışma esasları özel kanunla düzenlenen ve 5018 sayılı Kanuna ekli (II) sayılı cetvelde yer alan her bir kamu idaresinin bütçesini ifade etmektedir.

İŞLETME BİLİMİ NEDİR?

İşletmelerin kuruluş, finansman, üretim faktörleri sağlama, mal-hizmet pazarlama, organizasyon, yönetim ve mali işlemlerini inceleyen bilim dalına “işletme bilimi” denir. İşletme bilimi işletmelerle en ağırlıklı ilgilenmektedir. İşletme içi ve işletmeler arası faaliyetlerle ilgili neden-sonuç ilişkilerini inceler. İşletme bilimi, olay incelemelerinde mevcut halleri deneylerle tespit eder, işletmelerin en uygun şekilde çalışmalarını sağlayacak kuralları da belirler. Temel kurallar belirlenerek işletmelerin bu kurallar kapsamında çalışmaları sağlanır.

İşletme bilimi, işletmeleri ilgilendiren olayları araştırma, açıklama, çözümleme ve sistemleştirme ve işletmelerin toplum yapısındaki yerini belirleme ile ilgilenir.

Ekonomik Sistem

İşletme Bilimi Nedir?İşletmeler ekonomik sistemlerin temelini meydana getirmektedir. Ekonomik sistem, ülkenin ekonomik kaynaklarının, ekonomik talepleri karşılamada, kişi ve kuruluşlar arası dağılımı temelli kurallar bütünüdür. Ekonomik sistemler, kaynakların miktar ve kontrol şekillerine göre yapılanır. Bu kaynaklar üretim faktörleri kabul edilir.

Bazı ekonomik sistemlerde üretim faktörlerini özel kişi veya kuruluşlar yönetir, diğerlerinde ise devlet yönetir. Ekonomik sistemler üretim ve dağılımda verilecek karar süreci doğrultusunda gruplandırılabilir. Planlı ekonomilerde, üretim faktörlerinin tamamı veya büyük bir kısmını devlet yönetir, üretim ve dağılım kararlarını devlet verir. Pazar ekonomilerinde ise üretim faktörlerini arz-talep dengesine göre, üretici ve tüketiciler yönetir. Planlı ve pazar ekonomileri iki kuramsal uç noktayı temsil etmektedir. Uygulamada genellikle, iki sistemin de özelliklerini taşıyan karma ekonomik sistem görülmektedir.

Üretim Öğeleri

Mal ve hizmet üretmede kullanılan temel kaynaklara üretim öğeleri denir. Klasik yaklaşımda üretim öğeleri, emek, sermaye ve doğal kaynaklardır. Günümüzde, girişimci ve teknoloji de bunlara dahil edilmiştir.

*Emek: Üretimde gereken insan kaynağıdır. Üretim yapan insanların fiziksel ve zihinsel katkılarıdır. Mesela; inşaat ustası, kas gücünü kullanır, inşaat mühendisi ise zihnini kullanır.

*Girişimci: Üretim için üretim öğelerini bir araya koyan ve üretimde risk alan kişilerdir. Temel amacı kar etmektir.

*Sermaye: Üretimde kullanılan servettir. Servet ise üretimde kullanılan para ve para karşılığı her şeydir. Hisse senedi, makine, bina gibi…

*Doğal Kaynaklar: Doğadan kazanılıp direkt veya işlenip kullanılan maddelerdir. Temel doğal kaynaklar, su, maden ve ağaçlardır. Doğa ekonomik kaynak olarak sınırlıdır. Özenle kullanılmalıdır.

*Teknoloji: Üretimde kullanılan teknik yöntemlerdir. Kişilerin üretim yeteneğini arttırmak için bilgi üretip uygulama diye de bilinir. Gelişmiş teknoloji, daha kaliteli mal ve hizmetleri daha etkin üretmeye yarar

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)