Son Dakika Haberler

Babalık izni kaç gün? Babalık izni dilekçesi nasıl yazılır?

Babalık izni kaç gün? Babalık izni dilekçesi nasıl yazılır?
Okunma : Yorum Yap

Babalık izni kaç gün? Babalık izni dilekçesi nasıl yazılır? Kanunda Memura, eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir.

BABALIK İZNİ KAÇ GÜN OLDU?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun “Mazeret İzni” başlıklı 104. maddesinin (B) bendi “Memura, eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir.” şeklindedir. Babalık izni kaç gün? Yani kanunda belirtildiği gibi, memura eşinin doğum yapması durumunda 10 günlük babalık izni verilir.

Öğretmenlerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanuna bağlı oldukları için eşi doğum yapan öğretmenlerin 10 gün izin hakkı vardır. Bunu okul idaresine bir dilekçe vererek kullanabilir.

Ayrıca, Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslara göre eşi doğum yapan sözleşmeli çalışan 4/B’li personele eşinin doğum yapması durumunda 2 gün babalık izni verilmektedir.

Taşeron işçiler için de babalık izni normal işçi statüsünde çalışan işçiler ile aynıdır. Toplam 5 gündür.

BABALIK İZNİ DİLEKÇESİ NASIL YAZILIR?

Doğum izni için yazılacak dilekçede iznin kaç gün olacağı belirtilmelidir. Kişiler aynı anda iznin hepsini de kullanmak zorunda değildir. Bu bilgiler izin dilekçelerinde belirtilmelidir.

İşte babalık iznine ayrılmak isteyenlerin doldurması gereken dilekçe örneği;

Babalik izni dilekcesi s Habernet

BABALIK İZNİ NASIL KULLANILIR?

Çalışan erkeğin, eşinin doğum yapması nedeniyle babalık iznini kullanabilmesi için bağlı bulundukları iş yerlerine ya da kamu ise bağlı bulunduğu birime dilekçe ile doğum iznini kullanabilmeleri için başvuru gerçekleştirmesi gerekiyor.

Bunu babalık izni ya da doğum izni şeklinde ayırmak mümkündür. Başvuruda şu tarihte gerçekleşen eşimin doğumu nedeniyle izin süresini de belirtmek suretiyle babalık izni dilekçesi yazılır.

Merak Edilen Diğer Durumlar:

Tüm bu bilgiler ışığında merak ettiğiniz başka sorularında cevabını vermeye çalışalım.

Babalık izni resmi tatil gününe denk gelirse ne olur?

657 sayılı devlet memuru kanunda,4857 sayılı genel iş kanununda ya da sözleşmeli personel çalıştırılması esaslarında iznin resmi tatil ya da hafta sonuna gelmesi durumunda iznin yanmayacağı durumu belirtilmemiştir. Yani bu kanunlarda doğum izni esaslarında “iş günü” ibaresi kullanılmadığı için resmi tatil ya da hafta sonu olması durumu değiştirmeyecek o günlerde izin gününüzden sayılacaktır. Fakat özel sektörde varlık sürdüren bazı kurumların kendi hassasiyetlerine göre bu durumla ilgili inisiyatif alması ve esneklik sağlaması mümkün olabilmektedir.

Erkeğin doğum izin aldığı durumda maaşında herhangi bir kesinti olur mu?

Aldığınız bu izin ücretsiz izin olarak sayılmadığından dolayı bu sürede maaşınızda bir kesinti olmayacaktır. Yani çalışıyormuş gibi maaşınız kesintisiz bir şekilde yatacaktır.

Evlat edinme durumunda doğum izni alınabilir mi?

Baba olmak sadece biyolojik bir durum değildir. Eğer evlat edinme yoluyla baba olmayı düşünüyorsanız erkeklerde var olan doğum izni sizi de kapsamaktadır. 3 yaşın altında bir çocuk evlat edinilmesi durumunda çocuğun teslim alındığı tarihten itibaren izin almanız söz konusu olmaktadır. Hatta bu izin süresi 8 haftaya kadar olabilmektedir.

Doğum sırasında yaşanan kayıplardan sonra izin hakkı olabilir mi?

Hiç istenmeyen ve oldukça üzücü bir durumdur ölüm. Fakat hayatın bir parçasıdır ve elden gelen bir durum değildir. Eğer doğumda anne veya bebeğin kaybı gibi bir durum yaşanmış ise doğum sonrası izin alma hakkının iptal gibi bir durum söz konusu değildir. Baba isterse doğum iznini kullanabilmektedir.

Doğum İzni kullanmak istiyorum ama amirim zorluk çıkarır mı?

Baba olmak, bu anı yaşamak, çocuğunuzun yanında olmak, eşinize destek olmak en doğal hakkınızdır. Bu bağlamda işvereninizin ya da sizden sorumlu amirin izin vermeme gibi bir hakkı olmadığını bilmelisiniz. İş yerinize uygun bir dilekçeyle durumunuzu açık şekilde ifade ettiğiniz sürece kanunların sizden yana olduğunu bilmelisiniz.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)